Categorii
Cotidian

Los inmigrantes deberán firmar un compromiso de integración ?


Am citit bine ? „Imigrantii trebuie sa semneze un contract prin care se obliga sa se integreze?”

Nu prea inteleg sensul acestei stiri si nici rostul acestui acord !

In aceasta tara sunt niste legi pentru toti si nimic mai mult ! De ce altfel ? Romanii sunt imigranti sau cetateni europeni ? Pentru imigranti sunt mai multe legi de respectat ?

Reprezentantii nostri din Castellon” s-au si grabit sa salute aceasta initiativa fara sa stie ce este cu adevarat…nu s-au dat detalii despre ce va contine acest contract. Cititi opiniile lor in ziarul „El Mediterraneo” de azi – versiunea pe hartie (29.04.2008).

Nu stiu daca sa rad, sau sa plang…

Ionel Scrofan

18 răspunsuri la “Los inmigrantes deberán firmar un compromiso de integración ?”

Depinde de ce pune in acord…dar cum Blasco e de „dreapta” si Dan Ionita e in acelasi timp „seful romanilor” si Presedintele PD-L ului care e tot de dreapta, nu ma mira deloc ! Cum avem un moment pentru a pupa in fund…cum il folosim ! Tineti-o asa domnilor si in curand o sa va reprezentati pe voi insiva…

Nu-i prima data cand se baga ca musca-n curul calului aceste doua marionete(Dan Dusmanu si Angela Placintar) Iar eu, sincer, nu-i vad rostul unui astel de acord pentru noi romanii din Castellon. Or fi avand spaniolii de impartit ceva cu cei din Sahara, pe care nu-i pot integra…

Poate doresc sa ne puna sa trecem vreun test de limba…eu il trec, dar doamna Placintar nu prea cred 😉

Despre romani, mai sunt foarte putine lucruri de adaugat. Despre Angela P. si Daniel I. se vorbeste si se va vorbi inca mult timp. De ce? Pentru simplul motiv ca arta CIRCULUI se mentine inca in actualitate prin aparitiile acestora in public. Cel putin in cazul ¿doamnei?, lucrurile incep sa fie ingrijoratoare. O intrebare: acestia au familie, sot sau sotie, copii cel putin, cineva care sa ii ajute, sa le spuna ca sunt ridicoli si ca vin cu circul. Acum cateva zile, intr-o sala, cineva ( o persoana pe care Angela o pupa in c__pe la Generalitat) se stramba in spatele acesteia si facea semne de lehamite. Mi-a fost mila de saraca creatura.

Nu citesc ziarele pentru ca au caractere urate.

„Imigrantii trebuie sa semneze un contract prin care se obliga sa se integreze?” – continuarea la „Prostia Omeneasca” a lui Creanga in versiunea Spaniola?

Eu vad integrarea ca o stergere de identitate, o renuntare la cultura, traditie, etc.. iar partea cea mai proasta e ca niciodata un imigrant oricat de integrat ar fi nu va fi acceptat 100% de societate, nu va fi vazut ca si unul de aici. Eu mi-am dat seama de acest lucru dupa arpoximativ 16 luni si atunci mi-am spus: „Sunt un strain. Voi ramane strain.” Am avantajul si onorea sa fiu aici, sa convietuiesc cu o societate intr-o cultura diferita, incerc sa invat cat mai multe de aici pana cand voi pleca prin alte tari. Respect traditiile acestor meleaguri, cu toate ca nu sunt de acord in totalitate cu ele.

Putinele sunt acele tari (orase) unde un imigrant este acceptat in societate prin diversitatea sa culturala. Intr-o societate occidentala, androcentrista, ca si cea spaniola imi grantii nu vor fi acceptati 100% de catre societate.

Avem nevoie de o revolutie culturala la nivel mundial?

Numai Bine!

Mi-a placut foarte mult comentariul tau Mihai. Sa speram ca ne vom mai „vedea” pe aici. Adevarul e ca ai dreptate in tot ceea ce spui, cred ca gandim aproape la fel ;). Iar in ceea ce priveste revolutia culturala…eu cred ca e necesara! 🙂 Multumesc Mihai !

In opinia mea, traducerea acestei legi este urmatoarea : ”IMIGRANTII NU SUNT PERSOANE DE INCREDERE”
Se vede ca unii reprezentanti de asociatii si partide sunt de acord cu aceasta lege, si, pentru a-si atinge propriul interes sunt in stare sa calce pe oricine.
Imi produce mare tristete cand vad ca aceste persoane care au ”proclamat unirea si buna intelegere” intre asociatii si in comunitatea romanilor din Castellon, in loc sa lupte cu noi, lupta impotriva noastra ( a comunitatii romanilor).
Trebuie sa ne aparam demnitatea!

Două chestii am de comentat: În primul rând, ca să te integrezi, trebuie, mai întâi să fi acceptat. Să ne aducem aminte că românii au vrut în fiecare an să participe în plan local la fiestele spaniole iar comitetele de fiesta nu ne-au acceptat. Adevarul e că nici asociaţiile nu au insistat sau nu au ştiut sa pună problema pentru că la Valencia, asociaţia Nou Horizont a reuşit în doi ani consecutivi să se impună şi să participe la Fallas. Pe de altă parte, departamentul condus de Blasco sponsorizează de ani buni AIPE pentru tot felul de covrigării, panaderii, danţuri şi acţiuni romaniole. Asociaţia condusă de liderul local PDL nu a primit atâtea subvenţii aşa că, bănuiesc, şi-au propus să laude iniţiativa lui Rafael că, doar, doar, o pica ceva…
În al doilea rând, articolul din Mediterraneo la care se face referire, dacă se citeşte cu atenţie, dă de înţeles că este vorba de „imigranţii” de, hai să le spunem, „cultură orientală”, asociaţiile islamice condamnând deja poziţia lui Blasco. Faptul că cei doi „reprezentanţi” ai românilor au dat declaraţii pe marginea acestui subiect, picând ca musca în lapte, dovedeşte, încă o dată, că „românii sunt priviţi ca cetăţeni europeni comunitari de mâna a doua” aşa cum declara guru Băsescu la ultima descindere în Castellon. „Noi vrem egalitate, dar nu pentru căţei”- aşa se traduc declaraţiile celor doi români verzi!

Pentru „un roman din Castellon”: Mulţi ar trece cu brio un test de limba spaniolă dar putin de limba romana. Cu siguranţă, doamna la care faci referire ne poate da lecţii de rumaimaghiarolă. 🙂 Nu cred să se supere prea tare, căci eu cred in „bunele sale intenţii”
Drumul spre RĂU e pavat cu bune intenţii întotdeauna!

Hola, Nelu! În primul rând vreau să te felicit pentru iniţiativa de a crea acest blog, atât de util românilor care trăiesc în Castellon. Referitor la articolul de mai sus, nu pot să spun decât că mi se pare că s-a ajuns la o situaţie ridicolă şi patetică. Nu înţeleg de ce aşa-zis „reprezentanţilor” românilor din Castellon le place sa fim vazuţi ca nişte imigranţi. Dragii mei, aţi văzut vreun italian sau vreun neamţ să salute iniţiativa lui Blasco? Şi credeţi-mă, sunt destui care locuiesc în Spania, nefiind catalogaţi drept „IMIGRANŢI”. Eu cred ca am ieşit destul în evidenţă şi că ar fi timpul să ne mai vedem de ale noastre, să nu uităm că suntem la fel de latini ca şi spaniolii, alături de care convieţuim. A te integra nu înseamnă a fi asimilat şi a-ţi pierde identitatea. Problema noastră este că nu ne iubim suficient, suntem un popor complexat care nu speră la mai mult. Acceptăm să fim călcaţi în picioare (mulţumită unora pe care îi ia gura pe dinainte) şi ne plecăm de fiecare dată capul în faţa discursurilor tăioase ale unor politicieni care nu îşi văd decât propriile interese.

Intr-o nota aparuta pe fluxul agentiei EFE in seara de 30 aprilie se spunea clar ca singurele asociatii care s-au declarat partizane „contractului lui Blasco au fost AIPE a lui Placsintar, Asociatia lui Dan Ionita si o asociatie a senegalezilor din Valencia. Asa ca, dupa mintea lor, se poate pune egal intre Romania si Senegal. Sper sa le fie clar: ei nu reprezinta pe nimeni! Iar daca isi mai permit sa vorbeasca in numele nostru propun sa declansam mult mai serios „scrofaniada” inceputa acum o luna cu crearea acestui blog. Sa auzim de bine!

Si iata si stirea completa de acum doua zile:
„EFE, VALENCIA.- Los representantes de la Asociación Rumana de Castellón y de la Asociación de Inmigrantes de los Países del Este han considerado „positivo y normal” el hecho de asumir el compromiso de integración que contemplará la futura Ley de Integración del Inmigrante de la Generalitat Valenciana.

El conseller de Inmigración y Ciudadanía, Rafael Blasco, ha anunciado este lunes la nueva ley y ha manifestado la necesidad de que las personas que vengan a vivir a la Comunidad Valenciana se integren en los valores, costumbres y tradiciones valencianas.

Ante este anuncio, la presidenta de la Asociación de Inmigrantes de los Países del Este (Aipe), Angela Plancsintar, ha afirmado a Efe que el inmigrante que viene a vivir aquí „primero tiene la obligación saber qué significa España, conocer sus leyes y respetar su cultura”.

Plancsintar ha asegurado que „tu educación es la que te ayudará a convivir” y en primer lugar „hay que analizar cómo me comporto yo en la sociedad que me ha dado una oportunidad para vivir”.

Por ello, la presidenta de Aipe ha considerado positivo el hecho de asumir un compromiso de convivencia e integración, ya que „debo respetar ante todo la cultura del país, que no está obligado a aguantar los problemas que se traigan de otros países”.

Por su parte, el presidente de la Asociación Rumana de Castellón, y del Partido Demócrata Liberal de Castellón (PD-L), Daniel Ionita, ha apuntado que „el compromiso de integración debe venir de las dos partes”, pero ha afirmado que „una persona que no se comprometa a la convivencia se debe ir a su país”.

Ionita ha aseverado que „si no me integro, no me quedo”, y ha explicado que „si me voy a vivir a otro país y no acepto la cultura me la van a imponer”.

Así, el presidente del PD-L, ha considerado que el compromiso „se debe asumir” y no debe molestar a alguien que „trabaja y vive normalmente en una sociedad”.”

Acum am facut-o de oaie … ma scuzati… de paella, ca daca nu stim sa o facem (LA PAELLA) dupa cum au spus „sefii romanilor” tra sa plecam in tara noastra ! Bine mai aparati drepturile romanilor Dan Ionita si Angela Placintar !!! Cand o sa vina spaniolii in Romania sa-i obligati sa invete cum se taie porcul si sa manance „clisa fripta”, iar pe englez sa-l puneti sa semneze un „conveniu” ca sa circule pe partea dreapta ! De ce trebuiesc mai multe reguli pentru altii ? Nu sunt indeajuns cele care sunt pentru toti ? Inca un lucru domnule Ionita si doamna Placintar, cand mai dati astfel de comunicate vorbiti in numele personal, al asociatiei pe care o conduceti, sau in numele partidului… NU in numele nostru al romanilor, ok ?

ce tareeee
Aceasta „tema ” s-a tratat ceva timp in urma…
Cred ca ar trebui sa …mergem la coride,…sa ne bem cafeaua in fiecare zi in bar…poate si o bere, iar carcasele crevetilor sa le aruncam pe jos…la fel si scrumul de la tigara, sa mancam paella duminica si nu stiu ce altceva…
Despre asta s-a vorbit in campania electorala…cred ca a scos-o Rajoy…
Oricum, romanii nu mai sunt imigranti…cui nu-i convine sau nu este de acord… sa iasa din UE.
Ce nu mi-a placut au fost ce a zis Rajoy de straini- ca umplu salile de urgenta si iau din locurile de gradinita ale copiilor spanioli. Asta mi se pare „vergonzoso”. Se stie ca strainii fac munca de jos, de cele mai multe ori in aer liber, cu mai multe riscuri si mai multe posibilitati de a se accidenta sau imbolnavi. Cat despre locurile in gradinite…conteaza mult salariile parintilor si cum strainii sunt platiti mai puti..sa nu se planga.
Ieri mi-a zis o spaniola ca nu intelege de ce se plang strainii, daca paritii ei au emigrat in Franta si au trait in chabolas…etc. La asa ceva nici nu stii cum sa raspunzi…Doar ca nu am venit aici sa traim mai rau ca in Romania si acolo nu traiam in chabolas…
Ce sa-i faci, lumea e ignoranta…
Numai bine

Americanii au spus odata: „Scoateti imigrantii din Chicago si se va prabusi economia!”
Sincer, abia astept sa vad Castellonul peste 10 ani. In 2004, cand am venit in vizita prima data, cartierul de blocuri de la UJI nu exista; nici blocurile din zona Carrefour.
Sper din tot sufletul sa fie un oras cosmopolit, ca Barcelona sau Londra, desi la scala redusa.
Am incredere ca lumea deschide ochii la nou, la civilizatie si la toleranta, pentru o convietuire pasnica.
Suntem doua culturi atat de asemanatoare! ( Cu civilizatia stam mai prost, si unii si altii – in anumite cazuri.)
Mai trebuie sa luptam sa spalam imaginea nostra ca romani, pentru care adesea sufar la nivel personal si ma intreb de ce, dar nu pot s-o evit!
Am incredere in noi, toti cei de aici, sa fim la inaltime!!! Eu ma reprezint pe mine. Cu mine nu mi-e (inca) rusine! (Declaratiile de presa nu ma mai intereseaza de mult timp… Si ele sunt… parte din rusinea romaneasca de zi cu zi din mass-media.)

Saptamana trecuta a fost in Castellón Josep Maria Felip, director general pentru Imigratie in cadrul Directiei conduse de señor Blasco. Cu gurita lui a recunoscut ca imigratia este de competenta guvernului central de la Madrid si ca „nu poate fi vorba de un contract, ci de un angajament”. Dar, la punctul 7 al acestei propuneri, ca lege nu-i putem spune, pe care PP doreste sa o prezinte in Les Corts-Parlamentul autonomic- se spune ca „angajamentul vizeaza imigrantii din tarile care nu apartin Uniunii Europene”, deci „comunitarii” care s-au grabit sa salute initiativa si sa fie de acord cu ea au cam ramas in ofsaid.
Cred ca Oana are perfecta dreptate cand spune ca unora le place sa fim vazuti ca imigranti. Pe aceasta idee, asociatiile care se numesc „ale imigrantilor” pot sa-i reprezinte pe ucrainieni si moldoveni, dar nu pe noi. Nu-mi imaginez ca o asociatie a -sa zicem- medicilor si asistentelor medicale spaniole care lucreaza in Marea Britanie si Irlanda sa se numeasca „Asociatia Imigrantilor din Tarile de Sud”. Dar la noi se poate orice!

Lasă un comentariu