Articol preluat de pe adevarul.es

La solicitarea României, Spania „relaxează” interdicţiile la muncă pentru români. Măsura nu se va aplica, însă, decât soţilor şi copiilor celor care au deja drept la muncă, nu şi altor categorii de rude.

Autorităţile spaniole au revenit asupra unor aspecte ale restricţiilor la muncă aplicate cetăţenilor români în Spania, a anunţat, printr-un comunicat, Ambasada României la Madrid.

„Având în vedere informaţiile şi sesizările cetăţenilor români aflaţi în Spania, Ambasada României la Madrid, prin intermediul ataşatului pe probleme de muncă şi probleme sociale, a solicitat şi a obţinut modificarea, de către Ministerul Muncii şi Imigraţiei din Spania, a instrucţiunilor privind reactivarea perioadei tranzitorii şi a restricţiilor impuse cetăţenilor români la accesul pe piaţa muncii spaniole, din 22 iulie 2011”, se arată în comunicatul amintit.

Potrivit noilor clarificări ale instrucţiunilor de aplicare a măsurii de restricţionare a pieţei muncii pentru românii din Spania:

– Soţul/soţia şi copiii sub vârsta de 21 de ani (sau şi pste 21, dacă se află în întreţinerea părinţilor) ai cetăţenilor români cu acces liber pe piaţa munii (respectiv angajat, şomer sau „demandante de empleo”, adică în căutarea activă a unui loc de muncă) nu au nevoie de permis de muncă. De acest drept beneficiază EXCLUSIV soţul/soţia şi copiii cetăţenilor români cu acces liber la piaţa muncii (Nu este valabil şi pentru părinţi, fraţi, surori etc.)

În vederea aplicării corecte şi unitare a acestor instrucţiuni, Ministerul Muncii şi Imigraţiei spaniol a distribuit clarificările respective tuturor Birourilor pentru Străini de pe teritoriul Spaniei, precum şi instituțiilor cu responsabilităţi în relaţia cu cetăţenii români aflaţi pe teritoriul spaniol.

Ambasada României la Madrid, prin intermediul ataşatului pe probleme de muncă şi afaceri sociale sociale este, în continuare, la dispoziţia celor interesaţi, pentru întrebări şi sesizări privind aplicarea, de către autorităţile spaniole, a măsurii menţionate mai sus, la adresa de e-mail: mihaela.nica@embajadaderumania.es