Am preluat mesajul din partea ASOCIACION HISPANO RUMANA INTEGRAMAS  pentru a ajuta la crearea unui grup sau forum de dialog între toate federațiile și asociațiile aliniate sau nealiniate la o federație, ce va avea ca scop crearea unei voci unice în apărarea drepturilor comunității românești din Spania. Aici vine:

„Dragii noştri,
Având în vedere problemele cu care se confruntă în ultima perioadă Comunitatea Română din Spania , momentele dificile prin care trecem cu toţii credem că acum mai mult ca oricând este momentul creării unui grup sau forum de dialog între toate federaţiile şi asociaţiile aliniate sau nealiniate la o federaţie. Dezbinarea grupului de asociaţii româneşti din Spania lasă imaginea unei Comunităţi Române slabe şi ne privează de posibilitatea de a face faţă într-o formă efectivă anumitor situaţii cum este cea pe care o trăim cu toţii în aceste zile. De accea propunerea ce dorim să o adresăm domniilor voastre este aceea de a crea un nucleu, ce ar include toate asociaţiile si federaţiile ce se arată dispuse în a participa la formarea unui Grup de Dialog capabil să reprezinte marea majoritate a federaţiilor şi asociaţiilor românilor din Spania. Inexistenţa unui astfel de grup duce la ineficienţă atunci cand ne prezentăm in faţa autorităţilor, atât cele române cât şi spaniole.
Din discuţiile pe care le-am avut cu mulţi dintre dumneavoastră în cadrul mai multor întrevederi avute la Ambasada României cât şi cu personalul Ambasadei ce s-a arătat dispus în a ne ceda o sală, credem că dispunem de toate premisele necesare pentru constituirea acestui Grup de Dialog.
Este de datoria nostră să dăm dovadă de unitate noi cei care îi reprezentăm pe conaţionalii noştri şi numai uniţi putem fi puternici. Este momentul ca cei peste 900.000 de români sa aibă voce prin noi toţi.
Propunerea nostră ar fi ca ziua primei reuniuni în vederea creării Grupului de Dialog să fie 10 SAU 17 septembrie 2011. În acest fel cei ce sunt în concediu în acest moment ar putea fi de asemenea prezenţi.
Oricum pentru orice relaţii, propuneri, sugerinţe vă stăm la dispoziţie la:
Email: ciprian.romann@yahoo.es sau aintegramas@yahoo.es
Telefon:912808680 / 677951757 / 644556869
Fax: 918850262.

Tema de dezbatere pe care o propunem pentru început este binenţeles aplicarea măsurii Guvernului Spaniei numărul 12728 „Orden PRE/2072/2011, de 22 de julio, por la que se publica el Acuerdo de Consejo de Ministros por el que se establece la reactivación del periodo transitorio en relación con la libre circulación de los trabajadores de Rumanía”.
Această masură a fost relativ „bine gândită” de către guvernul Spaniei. Nici o federaţie sau asociaţie nu au dispus de un jurist care sa ne avertizeze unde era capcana în formularea legii. Pe toţi ne-a „înmuiat” formularea legii ce apare sub forma: „Esta medida en ningún caso tendrá efecto alguno sobre aquellos rumanos que ya forman parte del mercado laboral español”. Pe 28 iulie a.c. la întâlnirea asociaţiilor cu ministrul muncii au fost voci ce au avertizat despre posibilitatea existenţei unei capcane in aplicarea acestei măsuri.

Totuşi credem ca această măsură este discriminatorie si profund nedreaptă cu atât mai mult cu cât este aplicată doar nouă românilor.

Acesta este punctul nostru de vedere:
În acest moment românii sunt discriminaţi in ceea ce priveşte dreptul la muncă în comparaţie cu un sudamerican de exemplu. Acest ordin al Consiliului de Miniştri spune că dacă nu eşti încadrat în muncă adică de „alta” la „INEM” sau dacă eşti în şomaj şi nu eşti la zi cu ştampilarea carnetului de şomer la data de 22 iulie 2011 înseamnă că ai pierdut dreptul la muncă pe teritoriul Spaniei(ca posibilitate de a te angaja la o firma). Să luăm in discuţie 2 exemple:

A) Un român are aici 5 ani munciţi legal, apoi are dreptul de a avea şomaj maxim un an şi 8 luni. După încă 3 luni în care a stat acasă fără să îşi găsească singur de muncă şi nu a primit nici un fel de ofertă din partea oficiului forţei de muncă de aici nu se mai duce să ştampileze carnetul de şomaj pentru că, consideră inecesar acest lucru, sau pentru că nu vrea (nu conteaza motivul) el pierde conform noii reglementări dreptul de a mai munci „por cuenta ajena” in Spania.

B) Unui cetăţean al statului „X” din Africa i se acordă azi rezidenţa de 3 ani cu drept de muncă. Lucreză cu contract 1 an şi 8 luni apoi intră în şomaj. Are dreptul (să fim generoşi) la 8 luni de şomaj. După aceea el nu se mai duce la INEM să ştampileze carnetul de şomaj(pentru că nu vrea, nu poate, etc). Conform legii de emigraţie ce se aplică persoanelor din afara UE(fiind încadrat în muncă 1 an şi 8 luni de zile din cei 3 ani) el poate sa renoveze permisul lui de rezidenţă şi de muncă dacă cu o zi înainte să împlinească cei 3 ani de rezidenţă îşi găseşte un loc de muncă deşi are carnetul de la INEM FĂRĂ SĂ FIE ŞTAMPILAT DE 6 LUNI.

Sau dacă eu sunt dat afară de la firma unde lucrez si de exemplu nu vreau şomaj trec cele 15 zile ce le acordă legea pentru a te prezenta să comunici „baja” apoi îmi găsesc de muncă în ziua a 16-cea mă duc la INEM să mă angajez dar nu mai căci noua măsură nu îmi permite acest lucru pentru ca sunt român din UE. Iar un sudamerican, indonezian, filipinez, african etc. care a obţinut primul permis de rezidentă şi muncă(cel initial cu valabilitate de un an) abia ieri poate. Iar această lege a fost aprobată şi binecuvântată de UE? Ce fel de drepturi sunt acestea? Măcar pâna să intrăm in UE, în 2007, aveam aceleaşi drepturi ca şi ceilalti emigranţi de a 2-a categorie.

Acum formăm parte din UE şi avem drepturi mai restrânse decât aceştia(în ceea ce priveşte piaţa muncii)? Mergem înapoi? Cum este posibil ca pentru un emigrant dintr-o ţară din Africa să nu aiba importanţă ştampilarea sau neştampilarea carnetului de şomaj, pentru o anumită perioadă, iar pentru un român ea să fie impedios necesară? Noi credem că asta se numeşte DISCRIMINARE în comparaţie cu alţi emigranţi. Între toţi va trebui să ne facem auziţi şi să cerem să se facă dreptate.

Apoi sunt români în Spania care au ipoteci de plătit, sau credite la bănci şi care nu aveau speranţa să primeasca un loc de muncă de la INEM(câţi dintre cei pe care îi cunoaşteţi au primit oferte de munca de la INEM?) de aceea nu şi-au ştampilat carnetul de şomaj. Pentru aceste familii o astfel de măsură e ca o condamnare dacă banca le ia casa şi vor trebui sa plătească ani de zile nu numai o chirie ci şi datoria ce rămâne la bancă după ce le este scoasă casa la licitaţie. Vor fi persoane condamnate să lucreze la negru. Exemplele pot fi nenumărate dar sunt sigur ca fiecare dintre voi vedeţi şi alte aspecte şi urmări ale acestei măsuri injuste.

Cu deosebită consideraţie
Ciprian Roman.”

Mult succes,

Ionel Scrofan