„Dacă România ar ajunge la productivitatea medie agricolă a Uniunii Europene, atunci am putea hrăni patru Românii şi dubla exporturile de grâu”, a spus astăzi Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, cu ocazia prezentării raportului pentru agricultură al băncii.

Merita reflexionata acesta afirmaţie. Ce ne tine departe de a fi ceea ce am putea fi ?

In primul rand cred ca toţi ştim de toate şi nimic, învăţam pe alţii cum se face „treaba” dar noi nu o facem pe a noastră, exemplu fiind faptul ca bancherii ne servesc prelegeri de agronomie în loc sa creeze facilitaţi la credite destinate agriculturii. Oricum agricultura făcută după ureche nu poate fi productiva în vecii vecilor.

In al doilea rand, ţăranul face politica la cârciuma, pe banii alocaţiei copilului în loc sa facă agricultură

Si în al treilea rand cei care ne-au ţinut departe de aceasta reuşita au fost  politicieni, la care cuvântul de de ordine a fost : ,,Sa furam cat mai mult” . Nu cred ca poporul este leneş şi hot, doar ca a fost doar obligat la supravieţuire, din cauza faptului ca e foarte prost condus de o clica de tâlhari, avizi de îmbogăţire, total dezinteresaţi de viitorul tarii si de soarta locuitorilor ei…

Pe domnul economist-şef l-aș invita să renunţe la postul bine plătit la bancă în favoarea activităţii productive pe vreo câteva hectare, pentru vreo 5 ani, dar iniţial, fără fonduri nerambursabile UE și să trăiască gratie efortului personal pe tarla. Poate ne învaţă cum se poate hrăni Europa nu doar România.

„E uşor a scrie versuri când nimic nu ai a spune” d-le bancher.

Numai bine… dar nu prea mai e.

Ionel Scrofan

Reclame