Eureka! – zise Branza, cel care se pare ca a gasit solutia perfecta pentru a scoate Romania din criza. Problema? Asta:

In continuare vine si asa-zisa solutie:

„Românii din diaspora care trimit bani în ţară din străinătate ar putea fi nevoiţi să cotizeze la stat cu 1% din valoarea sumei transferate. Ideea aparţine deputatului PDL William Brânză, şeful tuturor filialelor partidului din străinătate, care a întocmit un proiect de lege menit, după cum susţine acesta, să redistribuie o parte din banii conaţionalilor săi care muncesc peste hotare, către comunităţile românilor.

Deşi, în textul aflat în dezbaterea senatului scrie clar că „entităţile care efectuează transferuri de bani ale persoanelor fizice, în şi din străinătate, vor reţine echivalentul a 1 % din suma transferată”, fapt ce presupune, practic, taxarea celor care trimit bani, deputatul Brânză susţine că impozitarea se va aplica băncilor şi firmelor de transfer, astfel încât persoanele să nu fie afectate. „Se va reţine 1 % din profitul pe care băncile îl fac din acest transfer, iar sumele se vor întoarce, prin intermediul proiectelor, către comunităţile româneşti din diaspora. Dacă, de exemplu, cineva trimite în ţară o mie de euro, destinatarul va ridica tot o mie de euro”, a explicat William Brânză, pentru Gândul, precizând că sumele care vor ajunge la stat vor fi gestionate de guvern: „Banii vor fi colectaţi la Ministerul de Finanţe şi vor fi destinaţi proiectelor pe care ONG-urile le vor derula prin Departamentul Românilor de Pretutindeni, sau prin Direcţia de Strategii Guvernamentale. Proiectele pot viza manifestările culturale, lansările de carte, înfiinţarea de reviste, sau promovarea turismului”. Iniţiatorul proiectului este de altfel hotărât să-şi vadă iniţiativa transformată în lege. „Sper ca proiectul de lege să fie aprobat în această toamnă. Deocamdată de află în dezbatere la comisia de buget finanţe a Senatului”.

Întrebat de Gândul mai în glumă, mai în serios, dacă nu cumva, în ideea valorificării banilor care intră în ţară nu ar trebui impozitată şi tranşa FMI care ajunge în bănci, William Brânză ne-a răspuns: „E o idee foarte bună. Nu m-am gândit la asta. Putem analiza şi se poate face un proiect separat”

Cât transferă în ţară muncitorul român din Spania sau Italia

Dacă va fi adoptată de senat, care este cameră decizională, legea va strânge sume importante, având în vedere valoarea transferurilor. Doar în primele două luni ale acestui an au intrat în ţară 874 de milioane de euro. Conform Băncii Naţionale, în perioada ianuarie-noiembrie 2008, românii care lucrează în străinătate au alimentat economia cu 7,8 miliarde de euro, 67% din totalul remiterilor provenind din Spania şi Italia.

Sumele transferate diferă în funcţie de statul în care românii îşi găsesc loc de muncă. Dacă, din Italia, Spania, sau Grecia, ajung în medie 350 de euro pe lună de la fiecare român, din Anglia sau Irlanda suma medie lunară transferată este de 700 de euro. Conform datelor Western Union, criza a modificat şi comportamentul românilor care îşi susţin familiile muncind peste hotare. Astfel, transferurile sunt mai mici ca valoare, însă mai dese, iar 65% din banii primiţi de familiile din ţară se duc direct în consum.” Sursa: Gandul

Basescu si Branza in vizita la Castellon

Ma intreb daca cei care l-au votat sa reprezinte diaspora isi dau seama ca au fost dusi de nas?
Diaspora, pentru Wiliam Branza, nu e altceva decat o vaca de muls si nimic mai mult. Cand i s-au cerut detalii despre toate acestea pe postul de televiziune Realitatea Tv, dadea cu standul in dreptul, nestiind pe unde sa scoata camasa. Balbaieli de deputat. E trista realitate… (vedeti aici „
16 – 18 Deschide lumea 2010-06-21″)

Numai bine,

Ionel Scrofan