Dacă aveţi o ipotecă în Spania s-ar putea ca această informaţie să vă fie utilă…

Cu ajutorul avocaţilor de la Asesoria Asfer (cărora le mulţumesc pe această cale) m-am informat despre cum procedează orice bancă din Spania în cazul în care se ajunge la refuzul sau incapacitatea unui client de a plăti rata lunară şi uitaţi ce a ieşit:

ETAPA I – O rată neplătită

Banca va face tot posibilul să vă convingă să plătiţi rata. Veţi fi penalizat cu dobândă si comisioane pentru neplata la timp. Dacă se continua si nu se plăteşte datoria se trece la faza următoare.

ETAPA II. – După 3 luni de la prima rată neplătită

Aici apar problemele pentru bancă, deoarece BDE (Banca Naţională a Spaniei) pentru a se asigura că banca ce v-a acordat creditul nu da credite fără acoperire, o va obliga sa-i plătească creditul pe care îl datorează debitorul. Aceasta suma va fi returnata băncii in momentul în care banca reuşeşte să recupereze prejudiciul. Băncile vor fi foarte flexibile cu clientul datorita perioadei crizei financiare prin care trecem, acceptându-i dobânzi mai mici, şi chiar micşorarea ratei, dacă se negociază bine.În aceasta etapa dosarul de credit trece la departamentul de recuperări al băncii, încercându-se pe cale amiabila prin negociere directa cu clientul, recuperarea datoriei.

ETAPA III – Anularea Contractului de vânzare – cumpărare

Aceasta se va face in baza garanţiei bancare înscrisa in Cartea Funciara in favoarea băncii sub forma de credit ipotecar.

ETAPA IV – Începerea procedurii de execuţie

Judecătorul informează executarea creditului ipotecar. . .

Se analizează din punct de vedere juridic stadiul locuinţei, se verifică dacă sunt chiriaşi sau daca locuiesc minori, sau daca este declarat ca domiciliu familiar. Se decide licitarea imobilului. Licitaţia se va face pe suma care apare înscrisă în Cartea Funciară.

ETAPA V – Licitaţia ( între 6 şi 12 luni de la începerea procedeului executor)

Judecătorul fixează data licitaţiei. Daca la licitaţie nu se prezintă nimeni interesat în a achiziţiona locuinţa, banca rămâne cu ea. Dacă se vinde, dar nu se obţine suficient din vânzarea imobilului pentru a acoperi datoria la bancă, clientul rămâne încă dator fata de banca cu diferenţa. În cazul în care există garanţi banca va încercă să recupereze datoria de la ei. Odată vândută locuinţa se înscrie în Cartea Funciara pe numele noului proprietar, iar fostul proprietar rămâne dator băncii şi fără apartament 😦

ETAPA VI – Intrarea în posesie şi executarea silită

Dacă fostul proprietar refuză să părăsească locuinţa, după o perioada de maxim 24 luni, politia se va prezenta în apartament cu proprietarul de drept obligându-l pe fostul proprietar să părăsească locuinţa.Datornicul va fi  înscris pe RAI (registrul datornicilor) începând din acel moment va avea serioase probleme în a mai obţine credite (mai bine zis va fi imposibil să le obţină).

Să speram ca toate acestea nu ne vor atinge şi că ne vor servi doar pentru ne documenta şi nu vom fi nevoiţi să trăim aceste momente…

Numai bine !

Ionel Scrofan

Reclame