Asadar s-a ajuns deja la un sitem linux minimal, functional…
S-a ajuns acum ca Linus sa se confrunte cu nimeni altul decât Andrew Tanenbaum, marele profesor care a scris MINIX-ul. Într-un mesaj către Linus, Tanenbaum a comentat:“Încă îmi menţin punctul de vedere că a proiecta un nucleu monolitic în1991 e o eroare fundamentală. Fii recunoscător că nu eşti elevul meu. N-ai primi o notă mare pentru un asemenea proiect:-)”
Linus a admis mai târziu că acesta era cel mai slab aspect al dezvoltării Linux-ului. Tanenbaum era cu siguranţă un profesor faimos, şi cuvintele sale contau. Dar s-a înşelat în legătură cu Linux-ul, căci Linus era un tip încăpăţânat care nu admitea eşecul.
Tanenbaum a remarcat de asemenea că “Linux-ul este demodat”.
Acum era rândul noii generaţii Linux. Susţinut de puternica comunitate Linux, Linus i-a dat lui Tanenbaum o replică ce pare mai potrivită:

“Slujba dvs. este aceea de profesor şi cercetător: Asta este o scuză al naibii de bună pentru câteva dintre lipsurile minix-ului.”
(Linus Torvalds către Andrew Tanenbaum)

Şi munca a continuat. În curând mai mult de o sută de oameni s-au alăturat taberei Linux-ului. Apoi mii. Apoi sute de mii. Nu mai era doar o jucărie pentru hackeri. Completat cu un surplus de programe din proiectul GNU, Linux-ul era gata de adevărata confruntare. A fost licenţiat sub GNU General Public License, astfel asigurându-se că oricine va putea copia, studia şi schimba codurile sursă pe gratis. Studenţii şi programatorii l-au devorat.
În curând, au intervenit distribuitorii comerciali. Linux-ul propriu-zis era, şi este încă pe gratis. Ceea ce au făcut distribuitorii a fost să compileze software-uri variate şi să le adune într-un format care să semene cu celelalte sisteme de operare cu care oamenii erau mai obişnuiţi. Red Hat, Caldera, Debian şi alte companii au avut un ecou considerabil printre utilizatorii din toată lumea. Cu noile interfeţe Graphical User (KDE, GNOME ) Linux-ul a devenit foarte popular.
Între timp, lucruri uimitoare se întâmplau cu Linux-ul. Pe lângă PC-uri, Linux-ul a fost importat în multe alte platforme. Linux a fost transformat astfel încât să funcţioneze pe handhold-urile PalmPilot produse de compania 3Com. Google a facut primul sistem pentru telefoane mobile bazat pe Linux (Android).Tehnologia combinată a permis ca un mare număr de aparate Linux să fie combinate într-o singură entitate, un computer paralel. În aprilie 1996, cercetătorii de la Laboratorul Naţional Los Alamos au utilizat Linux-ul ca să se folosească de 68 de PC-uri ca de un singur computer paralel, pentru a simula undele de şoc atomice. Dar spre deosebire de alte Supercomputere care costau o avere, acesta era destul de ieftin. Acest supercomputer improvizat a costat doar $152 000, incluzând munca (de a conecta cele 68 de PC-uri prin cablu) – cam o zecime din preţul unei maşini comerciale echivalente. El ajungea la o viteză de vârf de 19 bilioane de calcule pe secundă, ceea ce îl situa pe locul 315 în topul celor mai puternice computere din lume. Şi în plus, era robust. Trei luni mai târziu, încă nu avea nevoie să fie reiniţializat.
Cel mai bun lucru în legătură cu Linux-ul în prezent este fanatismul pe care îl generează. De câte ori apare o nouă piesă de hardware, nucleul Linux-ului este transformat astfel încât să se profite de ea. De exemplu, la câteva săptămâni după introducerea microprocesorului Intel Xeon®, nucleul Linux era transformat şi era gata pentru acesta. A fost de asemenea adaptat pentru folosirea în Alpha, Mac, PowerPC, şi chiar pentru palmtop-uri, un atribut pe care nu îl au alte sistem de operare. Şi îşi continuă călătoria în noul mileniu, cu acelaşi entuziasm cu care a luat naştere în 1991.
Cât despre Linus, el rămâne un om simplu. Spre deosebire de Bill Gates, el nu este un miliardar. După încheierea studiilor, s-a mutat în Statele Unite unde a lucrat în cadrul Transmeta Corporation. După conducerea unui proiect de cercetare ultrasecret, Transmetta a lansat procesorul CruoseTM. Linus a fost un membru activ al echipei de cercetare. Recent căsătorit cu Tove, el este tatăl mândru al unei fetiţe, Patricia Miranda Torvalds. Până în ziua de azi, el rămâne cel mai faimos programator din lume. Adorat de comunităţile informaticienilor din întreaga lume, Linus este pe departe cel mai popular programator de pe planetă.

Reclame