Linus Benedict Torvalds era un student la informatică în anul doi la Universitatea din Helsinki şi un hacker autodidact. “Eram un finlandez de vreo 21 de ani, cu părul de culoarea nisipului şi voce blândă, căruia îi plăcea să se joace cu puterea computerelor şi cu limitele la care poate fi împins sistemul”. Dar ceea ce lipsea era un sistem de operare care să facă faţă pretenţiilor profesioniştilor. MINIX era bun, dar era totuşi un simplu sistem de operare pentru elevi, proiectat mai degrabă ca un instrument didactic decât ca unul destinat industriei.La momentul respectiv, programatorii din toată lumea erau inspiraţi de proiectul GNU al lui Richard Stallman, o mişcare de software destinată să producă software de calitate. Adorat ca un erou în regatul computerelor, Stallman şi-a început nemaipomenita carieră în faimosul Artificial Intelligence Laboratory la MIT, şi în prima jumătate a anilor ’70 a creat editorul Emac. La începututul anilor ’80, companiile comerciale de software ademeneau pe mulţi dintre programatorii străluciţi din laboratoarele AI, şi negociau acorduri stricte de discreţie ca să îşi protejeze secretele.

Pe data de 25 august, 1991, istoricul mesaj a fost trimis grupului MINIX de către Linus:
„Salut tuturor utilizatorilor de minix –Lucrez (pe gratis) la un sistem de operare (doar un hobby, n-o să fie mare şi profesional ca gnu) pentru hard-discuri 386(486) AT. Chestia asta cloceşte din aprilie, şi începe să fie gata. As vrea orice fel de informaţie în legătură cu ceea ce le place/displace oamenilor la minix, deoarece SO-ul meu seamănă cu el într-o oarecare măsură (aceeaşi aşezare a fişierelor (datorată unor motive practice) printre altele) Am importat recent bash(1.08) şi gcc(1.40) şi lucrurile par să meargă. Asta înseamnă că o să obţin ceva practic în câteva luni, şi aş vrea să ştiu ce trăsături i-ar interesa mai mult pe majoritatea oamenilor. Orice sugestie e binevenită, dar nu promit că o să ţin cont de ele:-)”.
Aşa cum reiese din mesaj, Linus însuşi nu credea că creaţia sa va fi destul de importantă încât să schimbe computerele pentru totdeauna. Versiunea 0.01 a Linux-ului a fost eliberată în septembrie 1991, şi a fost pusă în reţea. Entuziasmul în legătură cu noul produs a crescut, pe măsură ce codurile au fost descărcate, testate, sucite si returnate lui Linus.
Versiunea 0.2 a aparut pe 5 octombrie 1991 împreună cu această faimoasă declaraţie a lui Linus:
„Tânjiţi după frumoasele zile ale Minix-ului 1.1 când bărbaţii erau bărbaţi şi îşi scriau propriile drivere ? Duceţi lipsa unui proiect şi muriţi de nerăbdare să vă încercaţi puterile pe un nou SO pe care puteţi încerca să îl modificaţi conform nevoilor voastre ? Vă simţiţi frustraţi când totul merge pe Minix ? Duceţi dorul nopţilor pierdute ca să faceţi un program să meargă? Atunci acest mesaj poate fi chiar pentru voi:-).
Aşa cum am menţ
ionat anterior, lucrez la o versiune gratis a unui sistem asemănător cu minix-ul conceput pentru calculatoarele AT-386. În sfârşit a atins stagiul în care este utilizabil (deşi s-ar putea să nu corespundă nevoilor dvs.), şi sunt dispus să pun la dispoziţie sursele pentru o distribuţie mai largă. Este doar versiunea 0.02 (+1 (foarte mic) patch deja) dar am rulat deja cu succes sub el bash/gcc/gnu-make/gnu-sed/compress etc. Surse pentru acest mic proiect al meu pot fi găsite la nic.funet.fi (128.214.6.100) în directorul /pub/OS/Linux. Directorul conţine de asemenea nişte fişiere READ-ME şi câteva binare care merg sub linux (bash, update şi gcc, mai mult de atât ce vreţi:-) E furnizată sursa completă a nucleului, pentru că nu a fost folosit codul minix. Bibliotecile sursă sunt numai parţial libere, aşa că nu pot fi distribuite momentan. Sistemul poate să compileze “as-is” şi, din câte se ştie până acum, funcţionează. Heh. Sursele binarelor (bash şi gcc) pot fi găsite în acelaşi loc în /pub/gnu”.

Va urma

Anunțuri