Doua cazuri reale, în două locuri diferite:

În România:

-obţinerea autorizaţiei de funcţionare pentru un restaurant: 1 luna (fără pile) şi 7 zile cu pile

-controale în prima lună de la deschidere – 3 (niciunul fără amendă-două amenzi fără să se taie chitanţă) cu toate ca totul era ok. Inspectori sunt şcoliţi sa găsească nod în papură şi să se lege de bască, de ce o ai neagră şi n-are cozoroc, dacă e neagră şi are cozoroc, de ce n-are moţ, iar daca are moţ nu-i voie cu ea în bucătărie…

-partea „bună”, poţi să-i mituieşti, partea proastă de ce sa-i mituieşti daca e totul ok ?

– să obţii credit de la bancă e sinucidere pură, cu o dobândă de-ţi ţâţâie fundul…

În Spania:

– obţinerea autorizaţiei de funcţionare pentru un restaurant: 10 zile (fără pile).

– Prima lună – nici un control, doar o scrisoare din partea Camerei de Comerţ prin care eşti informat de un plan de scutiri de taxe daca alegi un nume în limba Valenciană pentru restaurant.

– Credit la bancă doar cu buletinul – pana la 3000 € (prestamo personal)

-daca ai cotizat cel puţin 1 an la stat, ai dreptul la tot şomajul odată (mă rog, în doua tranşe – 40% cash, la aprobarea cereri şi a proiectului (restaurantul în cazul de fata) şi din cei 60 % restanţi se plătesc cotizaţiile tale la stat)

– dacă ai sub 30 ani beneficiezi de multe alte scutiri de taxe şi impozite.

Aşa-i ca România promite ? Inspector mă fac ! Acum, in loc sa stimuleze sectorul privat, se tin de pomeni electorale alesii nostri ! Citim prin ziare cum se bat cu pumnul in piept facand sa mearga precum unse legile „pomene”! Sunt toti de acord acum…

S-au schimbat, dar nu prea multe – alte guri, aceeaşi gamă !

Ionel Scrofan

Anunțuri