Afectează demografia economia ? Haideţi să vedem ce spun specialiştii:

Ritmul de creştere a economiei româneşti se va tempera pe termen lung şi din cauza problemelor demografice ale României, care vizează scăderea şi îmbătrânirea populaţiei. Numărul de nou-născuţi a început să scadă după 1992, iar aceasta se va vedea pe piaţa muncii din 2010. România nu poate spera să înregistreze aceeaşi creştere economică pe termen lung din cauza problemelor demografice. În ’90 si ’91, încă s-au născut cohorte mari, însă din ’92, numărul nou-născuţilor a scăzut, iar ei vor intra pe piaţa muncii abia din 2010″, spunea economistul şef al BNR, Valentin Lazea.

„Un alt factor agravant în scăderea populaţiei active din România este migraţia externa„, potrivit Biancai Pauna, economist la Institutul Naţional de Cercetări Economice.

De-a lungul istoriei, în niciuna dintre ţările ce au avut o creştere economică sănătoasă, nu au existat probleme demografice. Credeţi ca România va face excepţie şi în ciuda scăderii demografice îşi va continua creşterea economica la fel ca până acum ? Ar exista o soluţie la lipsa forţei de muncă, dar… nu prea o cred viabila în acest moment, o soluţie pe termen scurt: repatrierea românilor aflaţi în afara graniţelor ţării. Politicienii ne tot îmbrobodesc… ca o să facă şi să dreagă, ca acest colectiv numeros să se întoarcă în ţară. Dar credeţi că se vor întoarce ? Mulţi se vor repatria, dar acum nici într-un caz. Ce le poate oferi România în afară de amintirile plăcute din copilărie ? În acest moment nimic altceva !

In aşteptarea „salvatorilor” (oricare or fi ei) haideţi să ne facem o idee dacă o sa ne primim pensiile la bătrâneţe şi sa vedem ce spun statisticienii… cine le va suporta:

Ultimele estimări publicate de Biroul European de Statistică, Eurostat, indică o scădere dramatică a populaţiei României în următoarele decenii, de la 21,42 milioane de persoane în 2008 pana la 19,62 milioane în 2035 şi 16,92 milioane de locuitori în 2060.

Ei, pe mine aceste cifre nu mă prea liniştesc…

Numai bine… şi cu gândul la pensie…

Ionel Scrofan

Reclame