Am avut cândva un învăţământ demn de invidiat de către toate ţările europene, cu elevi şi studenţi de frunte. Ce s-a întâmplat ? Aceşti studenţi şi elevi au crescut şi au emigrat, şi-au luat zborul. Cercetătorii români au emigrat. În România un tânăr inteligent nu îşi găseşte locul şi statutul în societate, rămânându-i puţine soluţii ca să supravieţuiască: să înveţe să cânte manele sau să se prostitueze. . .

Calitatea profesorului – mediocră (ajung să copieze la examenele de ocupare a postului), precum şi lipsa de motivaţie, fiind plătit cu un salariu care abia acoperă întreţinerea şi transportul, familia – care pe zi ce trece este mai preocupata cu supravieţuirea şi nu cu educarea copului, falsa scară de valori mediatizată la tv, reflectată prin „modele în viaţă” de căntăreţii manelişti şi inculţi, dar care au reuşit să facă bani din prostia unora, ne-au făcut să ajungem pe locul 36 din 45, situând România sub media mondială din punct de vedere al nivelului de cunoştinţe „pe cap de vacă furajată”. Nu cu mult timp în urmă ne situam pe locul 22, iar acum suntem la acelaşi nivel cu ţări precum Trinidadul, Iranul, Indonezia, Quatarul sau Africa de Sud. (conform studiului PIRLS)

Politicienii, cei care au contribuit în cea mai mare măsură la obţinerea acestor „performanţe” , ne aruncă acum cu praf în ochi, vorbind de reformele din învăţământ, dar de fapt distrugând tot ce era bun. Acum, din învăţământul actual, majoritatea ies cu un nivel mediocru , de slabă valoare etică şi fără cultură generală, ce trăiesc doar pentru a îşi satisface necesităţile bazice, animalice, lipsindu-le capacitatea necesară pentru a procesa informaţia, nereuşind astfel să înţeleagă realitatea din jurul lor. (asta ca să nu spun proşti). Cu cât mai prost este produsul învăţământului românesc, cu atât mai uşor e sa-l subjugi pe cel ce iese de pe băncile şcolii.

Interesul politicianului român este să fim cat mai proşti într-un timp cât mai scurt şi cred că aici s-au pus de acord toate partidele politice, fără excepţie.

Unde ne duc ? În direcţia oamenilor pe care îi diferenţiază de animale doar mersul biped şi vorbirea articulată ? Acolo vom ajunge.

Ionel Scrofan

Anunțuri