În Castellon, de vreo 5 ani încoace, se tot „fac şi desfac” ziare şi reviste în limba română. Cum e nevoie de ele… cum se fac, iar când nu mai e nevoie, dispar ca fumul. Interesul pentru presa românească din Castellon poate fi atât din partea spaniolilor cât şi din partea românilor… dar, în ambele cazuri şi aproape întotdeauna publicaţiile sunt conduse (din umbră, ce-i drept) de către politicieni.

Cum se pot controla mai uşor masele ? Oferindu-le ceea ce „trebuie” să audă, să citească şi să vadă. Am avut revistă, care, după ceva timp, ne-am trezit că nu o mai avem. Am avut 4 ziare, în momentul de faţă mai avem doar unul. Mai citeşte cineva presa în limba romană în Castellon ? Cu siguranţă ca da… dar foarte puţini. Sunt cam aceiaşi care au internet acasă şi citesc de pe net cam tot ce îi interesează, aceştia fiind destul de bine informaţi, păstrând contactul cu realitatea ce-i înconjoară. Merita, din punct de vedere financiar să faci în ziua de azi un ziar în limba română, în Castellon ? Cred ca nu, sau mai precis, nu în momentul acesta în care publicaţiile spaniole, cu chiu cu vai supravieţuiesc crizei economice. Şi totuşi, chiar şi aşa, în Castellon, se zvoneşte că foarte curând, va mai vedea lumina zilei o publicaţie în limba română. De ce în Castellon şi de ce acum ? Vă las pe voi sa ghiciţi. O avea ceva legătura cu recolta de la toamnă… ?

În orice caz, salut apariţia oricărui mediu de comunicare în limba română, până la urmă e important să mai citim şi în româneşte… numai sa citim.

Numai bine !

Ionel Scrofan

Reclame