Educaţia primită de la părinţi in cei 7 ani de-acasă este foarte importantă, sau cel puţin aşa se spune…

Care educaţie ? Din care casă ? Cea din Spania sau cea din România ? Care poate fi „identitatea” unui copil ce s-a născut în Spania sau în România, plecat după ceva timp în Spania , care, poate a trăit un pic şi în România, iar mai apoi în Spania şi care până la urmă va ajunge să se întoarcă în România – după cum sunt previziunile. Este dezrădăcinat sau nu acel copil ? Are sau nu patrie?

Întrebaţi-l, e cel mai uşor să aflaţi… o sa rămâneţi uimiţi de răspunsurile primite. Dacă a ajuns să poată să judece un pic şi să înţeleagă, cât de cât ce se petrece, va avea o mare problemă, deoarece vor fi unele lucruri pe care s-ar putea să nu le priceapă.

Ex: de ce în Spania, spaniolii si romanii, la bancă, pot să stea cuminţi şi să aştepte dincolo de linia „esperar aqui”, iar când sunt numai romani la rând, într-o altă instituţie publică, acea linie nu se respectă, ba din contră, toţi se înghesuie ca şi cum s-ar termina ce se da acolo… (ex Consulat, în aeroport la zboruri spre România, asociaţii, locuri frecventate exclusiv de romani, etc). De ce romanul aflat în străinătate, respecta regulile doar când sunt puse de către alţii (străini) şi îşi schimbă comportamentul când se afla printre concetăţeni de-ai lui, uitând tot ce a învăţat în anii de pribegie prin străinătăţuri ? De ce nu e invers ? Sa încerce să-l schimbe pe românul ce nu respectă acea linie…

Probabil că e mai puternic înrădăcinată latura „balcanică” în noi.

Spuneţi-mi ce va înţelege un copil, sa zicem, un copil de 8 ani, când va avea exemplul un asemenea dualism, atât de comportament cât şi de ţară ?

Ce am scris eu aici… nu e decât o parte, poate cea mai neînsemnată, ce are legătură cu educarea unui copil… până la urmă, familia e cea mai importantă, familie care, în multe cazuri, nu mai e familie, deoarece copii nu mai stau cu părinţii, părinţi plecaţi la lucru mai toată ziua, e drept, cu dorinţa de a-i oferi copilului o viaţă mai bună… o fi aşa? Poate fi un copil mai fericit „cu mai mulţi bani şi mai puţini părinţi ?”

Cu siguranţa acel copil va avea mai multe întrebări decât răspunsuri şi nu credeţi ca nu-l va afecta aceasta experienţa…

La un moment dat toţi vom merge acasă… dar trebuie sa ştim unde ne e casa…

Ionel Scrofan

Reclame