In una din zilele trecute, am ascultat un podcast descarcat de pe pagina aceasta. Siteul se numeste Noticias 21 unde putem citi articole pe diverse teme din domeniul descoperirilor stiintifice; astronomiei, genetica, comportament uman, informatica, etc…

Ce mi-a atras atentia in podcastul respectiv a fost un experiment ce tine de responsabilitatea in fata autoritatii sau mai bine zis, de respectul pentru uniforma. Am sa va descriu in cateva cuvinte experimetul:

Intr-o sala izolata dintr-un institut de cercetare, un subiect, sa spunem A, este interogat de catre subiectul B. De cate ori subiectul A raspunde gresit, subiectul B ii administreaza subiectului A un soc electric apasand un buton.

Cel ce administreaza socul (subiectul B) este de fapt subiectul principal al experimentului, insa el nu stie acest lucru. Subiectul A este doar un actor care mimeaza ca ar primi respectivele socuri electrice.

La un moment dat, actorul, dupa cateva „descarcari electrice” primite, il roaga pe subiectul B, sa nu mai apese pe buton, deoartece are probleme cardiace si ar putea chiar sa moara. In acelasi moment apare un individ imbracat in halat alb (specialistul, autoritatea) si ii spune sa continue, chiar daca subiectul A (actorul) ar putea sa moara, specialistul adaugand deasemenea ca isi asuma el toata responsablitatea.

Aici e faza tare: mai mult de jumatate din cei care au participat la experiment au continuat sa „electrocuteze” pe bietul artist, doar pentru simplu fapt ca nu erau responsabili in fata legii de moartea acelui om.

Dar la nivel de constiinta cum ramane ?

Pe mine m-a pus un pic pe ganduri experimentul…

Ionel Scrofan

Reclame