Şi mie, dar parcă mai puţin acum, când ştiu ca poate fi comandat de la distanţă de către Apple pentru a şterge aplicaţii ce nu au fost cumpărate de la Apple Store. Cel care a dat în vileag toată această „treabă de spionaj” demnă de CIA, FBI sau de ce nu de agentul 007, a fost Jonathan Zdziarski , un hacker, ce pe blogul lui posta cum se poate dezactiva acea aplicaţie „pârâcioasă” (aici si aici aveţi detalii). În urma acestei dezvăluiri si forţat de către presă, Steve Jobs a recunoscut că există o asemenea aplicaţie, dar că pană acum nu a fost folosită, iar a rolul acestei aplicaţii era de a proteja oarecum telefonul de aplicaţiile maliţioase ce se pot instala. (si eu îl cred 😉 )

Mă întreb: de ce nu a spus-o de la început ? Pentru ca nu-l interesa sa se ştie, e clar, era foarte important să cunoască toate obiceiurile noastre când navigăm pe internet, ce tip de aplicaţii folosim…etc, ca să poată folosi după aceea, în folos propriu sau sa vândă respectiva informaţie.

Cu riscul de a mă repeta… va întreb : ştiţi ce instalaţi in calculatorul vostru cu windows? In spatele unor aplicaţii inofensive se ascund aplicaţii care pot să divulge date importante despre dvs şi comportamentul pe care îl aveţi pe net şi in fata calculatorului. Am sa va dau un exemplu:

Daca într-o zi căutaţi pe google medicamente pentru cineva ce suferă de o boala anume… dar nu cumpăraţi nimic si a doua zi, in emailul dvs găsiţi o gramada de informaţii despre respectivul medicament oferit de mai multe firme, nu vi se pare ciudat? Atât timp cât nu aţi lăsat nicio adresa de mail pe unde aţi umblat…

Pentru informaţii de acest gen firmele care-si vând produsele pe net, sunt în stare să plătească bani grei…

Evitaţi scurgerile de informaţii datorate programelor spion sau găurilor de siguranţa, folosind întotdeauna (dacă e posibil) soluţii open-source. În cazul acestora codul programelor este „la vedere”. Folosiţi Linux, e gratis, sigur şi stabil… ştiu ce spun, credeţi-mă !

Keep your desktop clean – use LINUX !

Numai bine !

Ionel Scrofan

Locations of visitors to this page

Reclame