Vă mai aduceţi aminte de ştirile de genul „în anul 2000 biroul va fi digital, iar să găseşti la birou o hârtie va fi imposibil„, sau „omul va ajunge pe Marte în anul 2009” sau „calculatoarele vor fi o problema in anul 2000, datorita schimbării datei…şi că ar putea facă prăpăd în sistemul de asigurări şi cel de pensii” …etc ? Ei, nu prea s-au împlinit toate acestea, dar, staţi liniştiţi… încă se mai lucrează 😉

Aceasta ştire face parte din seria unor astfel de ştiri, doar ca e un pic „mai cu picioarele pe pământ”:

Millennium Project este o reţea mondiala de instituţii din peste 100 de tari, creată la iniţiativa ONU.

Raportul pentru anul 2008 al Milennium Project in rezumat, spune ceva de genul : ” va urma un deceniu marcat de instabilitate si violente”. Lipsa apei, creşterea constanta a preţului energiei si alimentelor precum si schimbarea climatica ar putea duce la o instabilitate si o intensificare si actelor violente in întreaga lume, in cursul următorului deceniu. Cu toate acestea, unele din problemele mai sus menţionate pot fi rezolvate sau ameliorate cu ajutorul progresului ştiinţific, al tehnologiei, educaţiei si economiei, ce vor avea un rol important in următorul deceniu.

In raport se vorbeşte despre 15 provocări mondiale, de la apa si energie, la crima organizata sau etica, punând de asemenea, accentul pe preţul alimentelor. „Preţul alimentelor de baza s-a dublat in lume. Preţul cerealelor, de exemplu grâul sau orezul, a crescut cu 129% începând din 2006. In condiţiile in care aproape trei miliarde de persoane trăiesc cu mai puţin de doi dolari pe zi, un conflict social mondial pe termen lung pare inevitabil, in lipsa unor politici mai serioase privind alimentaţia, in lipsa unor progrese ştiinţifice si a unor schimbări alimentare”. Apa se număra printre problemele spinoase cu care se confrunta omenirea, iar lumea va avea nevoie de o cantitate dubla de hrana in 2013 decât in prezent.

Africa va fi continentul cel mai grav afectat de schimbarea climatica, deşi este regiunea care poluează cel mai puţin. Sudul continentului ar putea pierde 30% din culturile de porumb pana in 2030.

La omul sărac nici boii nu trag ! Dar dacă-şi face rost de tractor ?
Nu mai e nevoie de boi, dar boii se vor de neînlocuit… ! 😉
`Om trai si `om vedea…

Numai bine !

Ionel Scrofan

Locations of visitors to this page

Reclame