Am primit întrebări de la mai mulţi romani ce locuiesc în Castellon, despre certificatul de naştere romanesc, mai exact: cum se poate obţine ?

Dacă locuiţi în Castellon sau în comunităţile limitrofe provinciei CS, e de mers la Consulatul Român din Castellon, situat in Calle Lara nº 2, dar înainte de toate aveţi de făcut următorii paşi:

Dupa ce s-a născut copilul, de la spital vă vor da un document ce e valabil 30 de zile. Cu acest document trebuie sa mergeti la Judecătorie, la Registrul Civil, unde, copilul va fi luat în evidenţă. Aici vă vor elibera „Certificacion Literal” şi „Libro de Familia” (daca este cazul). Documentului Certificacion Literal va trebui să îi puneţi apostila la Tribunalul Superior de Justiţie din Valencia. Este gratis şi îl apostileazà pe loc.

Odată pusă apostila, trebuie tradus. Nimic mai simplu: aici aveţi adresa de email a traducătorului autorizat, Simona Puscas simonapuscas@gmail.com. Cum puteţi trimite documentul la tradus ? Nu trebuie sa va deplasaţi… il scanaţi si il trimiteţi la adresa de email mai sus menţionata. Daca nu ştiţi cum se face sau nu dispuneţi de scaner, la orice netcafe vi-l poate scana si trimite. Trebuie sa va spun ca Simona este o adevărata profesionista, in doua zile mi-a sosit acasa documentul tradus.

Acum trebuie sa va pregătiţi actele pentru a le prezenta la consulat:

Certificatul Literal cu apostila (original + 1 copie)

Certificatul Literal tradus in romana (original + 1 copie)

Certificatul de casatorie (sau Libro de Familia pentru cei necasatoriti) (original + 2 copii)

Certificatele de naştere ale părinţilor (original +2 copii)

Paşapoartele părinţilor (original + 2 copii)

Cărţile de Identitate ale părinţilor (original + 2 copii)


Mai aveţi nevoie de 120 €, daca părinţii au acelaşi nume sau 150 daca nu au acelaşi nume. (aceasta taxa o plătiţi la Consulat )

Este obligatorie prezenta ambilor parinti la depunerea actelor.

Va mai rămâne doar sa aşteptaţi cam 2-3 luni pana la eliberarea certificatului de naştere. Ajungeţi să cheltuiţi cam 200 €. Daca traducerea si apostilarea o faceţi cu ajutorul firmelor ce au răsărit ca ciupercile după ploaie in jurul Consulatului Roman din CS , vă va costa mai mult. Nu am nimic împotriva acestor intermediari, e dreptul fiecăruia să câştige după cum munceşte, dar sunt oameni care nu ştiu ca exista aceasta alternativa, mai puţin scumpă si la îndemana oricui.

Aceşti paşi i-am urmat si eu şi în 3 zile aveam toată documentaţia necesară, fără sa cheltui banii cu intermediarii, ca doar suntem in criza, nu-i aşa ?

In speranţa ca aceasta informaţie va este de folos, va doresc toate cele bune !

Ionel Scrofan

Locations of visitors to this page

Anunțuri