Zilele acestea a ieşit o noua versiune de proba a sistemului meu de operare preferat – Mandriva Linux. Aceasta versiune, chiar daca nu e o versiune stabila, este pana in momentul de fata, mult mai stabila decat windowsul xp pe care sunt nevoit sa lucrez la locul de munca. Mandriva Linux 2009.0 beta1 l-am instalat pe un calculator cu următoarea configuraţie: Pentium III la 900 Mhz, 265 Mb RAM, HDD 10GB si spre surprinderea mea a mers brici.

Noul KDE 4 (interfaţa grafica) merge destul de repede, cu toate ca in anumite momente mai da cate un rateu 😉 . Inca de la inceput mi-a lasat o impresie de robusteţe si stabilitate, tinand cont totusi ca este o versiune beta. Am descărcat si Real Player 11 si am încercat sa vad daca funcţionează TVR International (streaming). A mers si pot sa va spun ca 10 ore fără întrerupere (soacra este incantata, deoarece, pana acum, aveam doar programe de tv in limba spaniola si nu prea înţelegea nimic). Aşa ca experimentul a avut si mai are încă succes 😉 .

Acum am să vă întreb ceva:

Câţi dintre voi aţi considerat într-un moment anume ca un calculator PIII este depăşit cu desăvârşire şi ca nu se mai poate face nimic cu el ? Câte resurse ii trebuie Windows-ului Vista să ruleze doar singur, fără nicio altă aplicaţie pornita ? Ce putere de calcul a avut calculatorul ce a coordonat misiunea de aselenizare Apollo 11 din 20 iulie 1969 ?

Pentium III e un calculator de 100.000 de ori mai puternic decât cel ce a dus si adus oamenii in siguranţa de pe luna, iar acum nu e capabil sa ruleze un sistem operativ (Windows Vista)… oare de ce ?

Totul e marketing…

…dar exista alternativa, linuxul merge bine si e si gratis…si deranjează mult. (prietenii ştiu de ce)

Linux e viitorul !

Numai bine !

Ionel Scrofan

Locations of visitors to this page

Reclame