Se presupune ca sclavagismul a fost abolit… nici pomeneala de asa ceva, doar i-au schimbat numele si un pic fata, dandu-i o forma mai umana. In acest moment toti cei care avem o ipoteca ne simtim mai mult sau mai putin sclavi – „dupa buget, coane Fanica” ar fi spus un personaj de-al lui Caragiale.

La inceput, daca nu putem sa luam un apartament, agentul imobiliar face pe dracu in patru, atat sa te convinga cat si sa-ti obtina creditul, apeland la toate cunostintele sale pentru a-ti obtine creditul dorit. Odata obtinut, problema nu mai e a lui, ci a ta, mai exact a noastra. Acum, datorita euriborului, ipotecile au urcat in medie cu 100 euro pe luna la o ipoteca de 150.000 de euro. Ce facem daca nu o platim ? O lasam ? Putem ? Nu putem, cel putin nu in acest moment…am intrebat la diferite banci (deoarece am avut o gramada de intrebari in legatura cu acest subiect) si ne-au raspuns ca daca nu platim ne vedem la tribunal „ce ne va costa cel putin 30.000 € pentru acest act de curaj plus cheltuielile de judecata” ne-au mai amenintat!

„Nimeni nu te-a bagat in asta, te-ai bagat singur, tu ai vrut apartament!”. Este clar, asa este. Dar puneti-va, pentru un moment, in locul unei familii cu 2 copii, cu o ipoteca de 900 eur/luna si un venit de 2.000 intre amandoi parintii. Cati dintre voi nu sunteti in aceasta situatie ? Nu ati luat ipoteca cu un scop speculativ, ci doar cu gandul la copiii pe care-i aveti, incercand sa le oferiti o viata mai buna. Poti sa razbesti? Esti un sclav al sistemului, cu sau fara voia ta, iar exploatatorii sunt bancile in acest caz. Este sau nu sclavie ? Cand cineva cumpara un apartament, in mod normal garanteaza cu apartamentul ce-l cumpara. Aici e problema…acum, cand nu mai poti sa-l platesti, nu-l mai vor nici ei, deoarece nu-l pot vinde la un pret bun… trebuie sa iasa ei intotdeauna in castig. Daca acest lucru s-ar fi intamplat in urma cu 3 ani, banca ar fi ramas cu apartamentul fara „doar si poate” deoarece ar fi castigat vanzandu-l, dar acum…nici gand…

In acest moment singura solutie la aceasta problema e sa te intelegi cu banca…

Am scris acest articol deoarece „m-au miscat” anumite cazuri disperate (emailuri primite de la cititori), cand efectiv nu exista iesire, iar bancile nu te ajuta cu nimic, deoarece politica lor e doar cea a banului si nimic mai mult. Sclavagismul in floare ! Nu ai bani, nu ai mama si tata!

Spaniolii au un proverb despre banci: „Daca ai o datorie la banca de 150.000 € e problema ta, daca ai o datorie de 1.000.000 € e problema bancii” 😉 Asa sa fie ?

Ionel Scrofan

Reclame